Amahi, a Linux alapú otthoni szerver

A jelenkori információs társadalomban a szerverek már nem csak nagyvállalatoknál léteznek. Voltaképpen bárki üzemeltethet szervereket, erre pedig rengeteg féle lehetősége van. Itt van +1 opció az otthoni szerver üzemeltetésre és arra, hogy az adataink mondhatni örök életűek legyenek.

Igen, nem elérhetetlen dolog házi szervert üzemeltetni, amelyre mindenféle eszközt csatlakoztathatunk, és bármelyikről el tudjuk érni a szerveren található adatainkat, pl., a multimédiás tárunkat.

Az Amahi egy ingyenes, nyílt forráskódú, Fedora Linux alapú házi-szerver megoldás, amely pofonegyszerűen telepíthető és számos egy-klikkel telepíthető alkalmazás jár hozzá. Jól hangzik, nem igaz?

Az Amahi például magába foglalja a DLNA szerver funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a multimédiánkat streameljük az ere alkalmas lejátszó alkalmazásokkal. Magába foglalja a Greyhol nevű appot is, amely segít a hálózatra csatlakozott lemezek összemosásában, így pedig egy több számítógépből és lemezből álló egységes adatbankot kapunk, amely alkalmas a biztonsági visszaállításokra is.

A legjobb benne, hogy egy alap hálózatot egy 1, azaz egy processzormag és 512 MB RAM segítségével is képes már futtatni, tehát a hardware-igénye rendkívül alacsony. Persze egy több felhasználós hálózatot már ennél nagyobb paraméterekkel működtet, de a Memóriaigénye nem szokta meghaladni a 4 GB RAM-ot, amely ha hálózatokban gondolkodunk, még mindig alacsonynak számít.

A fájlmegosztós alkalmazása egyébként nagyon tetszetős és egyszerűen használható. Először ki kell jelölni a felhasználókat, ilyenkor egy felhasználója van még a hálózatnak, aki az admin is egyben. Felhasználó hozzáadásához menjünk a Setup | Users menüre, itt majd meg lehet adni a felhasználók teljes nevét és a hozzáférésük mértékét. Ahogy egy felhasználót hozzáadtunk, az meg fog jelenni az erre a célra kialakított táblán.

Ha szerkeszteni akarjuk a nevet, akkor simán kattintsunk rá a táblán. Az Admin doboz kipipálásával tudunk bárkinek admin jogot adni. Ha definiáltuk a felhasználókat, akkor tudjuk állítani a hálózati megosztásokat, és ez az Amahi elsődleges lényege és értelme.

Alapjáraton az Amahi készít nekünk egy csomó általános megosztott mappád, mint például Filmek, Képek, Könyvek stb. és ezek miden felhasználó számár hozzáférhetők. De természetesen ezek további mappákkal és funkciókkal bővíthetőek. El lehet vele játszogatni, vagy pedig ha inkább csak az előnyeit akarja élvezni, igénybe veheti valamelyik megbízható szolgáltató, például a Doclernet szerver üzemeltetési szolgáltatását.

Bárhogy is döntsön, az Amahi egy megbízható, alapszintű funkcionalitással bíró szerverként ideális választás az induló és/vagy kisvállalkozások számára!